Producenci żywności od zawsze szukali bezpiecznych opakowań, w których surowce i wytwarzane przez nich produkty będą mogły być transportowane i przechowywane możliwie najdłużej. Konsumenci z kolei chcą kupować zdrową żywność, bez konserwantów czy sztucznych dodatków. Dlatego też pakowanie próżniowe i w atmosferze gazów obojętnych staje się coraz bardziej popularne.
Na czym polega pakowanie próżniowe?
Pakowanie próżniowe zwane również pakowaniem vacuum, polega na usuwaniu powietrza z opakowania, które następnie zostaje szczelnie zamknięte, najczęściej poprzez kilkukrotne zgrzanie jego krawędzi. Ograniczając kontakt z tlenem, który powoduje psucie się żywności, wydłuża się okres przydatności do spożycia. Dzięki zastosowaniu próżniowego pakowania zmniejsza się objętość opakowania, a produkty wewnątrz zostają unieruchomione przez co w mniejszym stopniu narażone na uszkodzenie.
W przypadku próżni wytwarzane jest środowisko beztlenowe, którego skład niestety nie mamy możliwości zmieniać. Dłuższą trwałość produktu uzyskuje się tu poprzez zahamowanie wzrostu mikroorganizmów tlenowych. Z kolei wzrost mikroorganizmów beztlenowych nie jest przez próżnię hamowany. Tu z pomocą przychodzi pakowanie w atmosferze gazów obojętnych.
Pakowanie w atmosferze gazów obojętnych
Metoda pakowania poprzez uzyskanie próżni, a następnie wprowadzenie wewnątrz opakowania gazów obojętnych to pakowanie w atmosferze modyfikowanej, w skrócie MAP (ang. modified atmosphere packaging).
W pakowaniu MAP wykorzystuje się gazy naturalnie występujące w powietrzu:
CO2 – dwutlenek węgla; gaz ten pomaga zahamować wzrost pewnych grup mikroorganizmów, grzybów, pleśni; eliminuje insekty występujące w surowcach spożywczych.
N – azot jest gazem obojętnym tzn. nie wchodzi w reakcje z produktem lub tworzywem z którego wykonane jest opakowanie. Wykorzystywany jest w procesie azotowania do redukcji w opakowaniu ilości tlenu.
O2 – tlen ma działanie utleniające, najczęściej wykorzystuje się go do pakowania mięsa w celu uzyskania czerwonego koloru. Hamuje rozwój drobnoustrojów ściśle beztlenowych, a także utrzymuje fizjologiczne procesy oddychania w świeżych produktach takich jak obrane warzywa czy krojone owoce.
Gaz do pakowania MAP dobierany jest odpowiednio do pakowanego produktu, tak by uzyskać wewnątrz opakowania atmosferę wydłużającą termin jego przydatności.
Pakowanie próżniowe i MAP w opakowaniach Big Bag
Zarówno pakowanie próżniowe jak i w atmosferze gazów obojętnych najczęściej stosowane jest w opakowaniach konsumenckich i widoczne na sklepowych półkach. Dzięki pojemnikom Pactainer® z filtrem istnieje możliwość wykorzystania tej technologii również w opakowaniach zbiorczych, już w momencie pakowania surowca, półproduktów czy też wyrobu gotowego.
Pojemniki Pactainer® wyposażone są w specjalne filtry, które umożliwiają szybki sposób wytworzenia próżni oraz uzyskanie odpowiedniej atmosfery modyfikowanej. Dzięki zastosowaniu tej technologii producenci żywności są w stanie znacznie dłużej przechowywać produkty. Przynosi to ogromne korzyści ekonomiczne poprzez wydłużenie okresu magazynowania jak i czasu na transport. Oprócz tego dłuższe czasy przechowywania ułatwiają planowanie produkcji oraz zwiększanie wielkości partii produkcyjnych, co zmniejsza czas przezbrojenia maszyn oraz ogranicza ilość powstających odpadów.
W zależności od tego co planujemy zapakować oraz jakie parametry chcemy uzyskać ,w pojemnikach Pactainer® z filtrem stosuje się wielowarstwowe folie barierowe na bazie EVOH czy laminaty z warstwą aluminium.
W EMPAC dostępne są również same wkładki z zaworkiem, które mogą stanowić opakowanie wewnętrzne do oktabiny, kartonu, beczek czy też skrzyniopalet.
Podsumowanie
Widzimy zatem, że chcąc oferować konsumentom z jednej strony świeże produkty z długim okresem przydatności do spożycia, a z drugiej zdrowe wolne od konserwantów i sztucznych dodatków produkty, warto pakować w technologii próżni lub MAP już na etapie surowca w specjalne pojemniki Big Bag.
Więcej informacji o opakowaniach Big Bag dla branży spożywczej znajdziesz tutaj: Jakie pojemniki Big Bag sprawdzą się w branży spożywczej?