Jakie pojemniki Big Bag sprawdzą się w branży spożywczej?

big bag dla branży spożywczej

Opakowania wielkogabarytowe kojarzą się często z branżą budowlaną. Przewożony jest w niej piasek, ale również służą jako miejsce na odpady remontowe. Jednak równie często w workach FIBC przewożone są materiały i produkty związane z branżą spożywczą. Towary, które trafiają później na półki sklepowe, a w końcu do naszych domów, muszą być transportowane w odpowiednich warunkach higienicznych. Oznacza to, że także opakowania EMPAC dla branży spożywczej muszą spełniać wszystkie wskazane normy.

Wieloletnie doświadczenie w produkcji Big Bagów dla branży spożywczej

Opakowania FIBC przeznaczone na produkty spożywcze produkowane są w EMPAC od wielu lat. Zastosowanie odpowiedniej technologii, materiałów oraz warunków produkcyjnych dopuszcza je do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Worki Big Bag nie mogą zawierać żadnych zabrudzeń oraz zanieczyszczeń, a także spełniać rygorystyczne przepisy prawne. Między innymi są to zapisy:

  • Rozporządzenia Komisji (WE) 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  • Rozporządzenia ramowego (WE) 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  • Rozporządzenia Komisji (WE) 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Kupując opakowania wielkogabarytowe EMPAC dla branży spożywczej, otrzymasz od nas Deklarację Zgodności, w której zapewniamy zgodność z wyżej wymienionymi rozporządzeniami. Sprawdzani jesteśmy także przez okresowe audyty jednostek certyfikujących. Dopuszczamy także kontrole ze strony naszych klientów, którzy chcą upewnić się w kwestii wysokiej jakości produkowanych przez nas opakowań.

Warunki produkcji opakowań wielkogabarytowych dla branży spożywczej

Technologia produkcji, używane maszyny, a także instrukcje dla pracowników zostały opracowane pod kątem obowiązujących przepisów. Mają one na celu zapewnić najwyższy poziom czystości i higieny w czasie wytwarzania worków Big Bag, dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Linia produkcyjna została wydzielona i zabezpieczona przed przedostawaniem się do niej innych zanieczyszczeń. Z tego powodu zrezygnowaliśmy też z drewnianych elementów, zastępując je bardziej higieniczną stalą nierdzewną i twardym plastikiem. Wyprodukowane pojemniki sprawdzane są również detektorem metalu.

Wszyscy pracownicy posiadają odpowiednie ubrania ochronne, zapewniające higienę produkcji opakowań. Natomiast maszyny i urządzenia regularnie poddajemy, dokładnemu myciu i czyszczeniu zgodnie z harmonogramem. W międzyczasie są one również często dezynfekowane w celu zapewnienia najwyższej jakości.

Nie poprzestajemy na opracowaniu przejrzystych zasad produkcji. Staramy się rozwijać i doskonalić zachodzące procesy. Osiągamy to między innymi przez regularne szkolenia dla pracowników oraz podnoszenie kompetencji kierownictwa.

Kontrola jakości pojemników FIBC do transportu żywności

Opakowania wielkogabarytowe przeznaczone dla branży spożywczej muszą spełniać rygorystyczne przepisy prawne. Opracowany przez nas proces technologiczny pozwala zachować wszystkie wymagania w normie. Jednak stale monitorujemy wszystkie warunki, opisane w rozporządzeniach. W tym celu przeprowadzamy szereg doświadczeń już na etapie otrzymanego materiału:

  • Analiza sensoryczna. Jest to ocena organoleptyczna, przeprowadzana za pomocą ludzkich zmysłów. Aby była ona w pełni powtarzalna i odtwarzalna, przeprowadzana jest przez doświadczonych pracowników kontroli jakości. Posługują się oni odpowiednimi skalami oraz dokładnie opracowanymi procedurami.
  • Migracja globalna. Do opakowania wielkogabarytowego wlewany jest płyn modelowy, imitujący żywność. Następnie bada się uwalnianie substancji z materiału opakowania do płynu. Ilość nie może przekraczać 110 mg/dm³ lub 60 g/kg płynu pomiarowego.
  • Migracja specyficzna. Badanie to przebiega w podobny sposób do poprzedniego, jednak odnosi się nie do ogółu uwalnianych substancji, ale do pojedynczych, najczęściej szkodliwych pierwiastków lub związków. Wynik nie może przekraczać rygorystycznych wartości wyznaczonych w normach.
  • Zawartość metali ciężkich. Materiał, który będzie mieć bezpośredni kontakt z żywnością, nie może zawierać także metali ciężkich, szkodliwych dla ludzkiego zdrowia.
  • Zawartość ftalanów, bisfenolu A czy olejów mineralnych. Pierwszy z wymienionych związków należy do grupy plastyfikatorów. Stosuje się je do produkcji żywic, stanowiących bazę dla lakierów. Bisfenol A to monomer używany w produkcji tworzyw sztucznych. Substancje te mogą być szkodliwe, dlatego ich zawartość w gotowym produkcie nie może przekraczać odpowiednich norm.
  • Badania przenikalności gazów. Próbkę umieszcza się pomiędzy dwoma komorami badawczymi i mierzy ciśnienie w każdej z nich (w jednej jest podciśnienie, a w drugiej odpowiedni gaz). Na tej podstawie określany jest współczynnik przenikalności materiału.
  • Badania czystości mikrobiologicznej. Polega na zmierzeniu ilości grzybów i bakterii w gotowym produkcie. Tu także spełnione muszą być rygorystyczne ograniczenia.

Na tej podstawie możemy zapewnić naszych klientów, że dostarczane im opakowania wielkogabarytowe mogą być używane w branży spożywczej.

Opakowania Big Bag dla branży spożywczej – duża odpowiedzialność

Produkując i wprowadzając do obiegu pojemniki wielkogabarytowe, jesteśmy odpowiedzialni za ich najwyższą jakość. Zdajemy sobie sprawę, że będą one miały bezpośredni kontakt z żywnością, trafiającą na stoły Polaków. Dlatego dokładamy wszelkich starań, by nasze worki FIBC spełniały rygorystyczne normy przepisów prawnych. Otrzymany materiał badamy pod każdym możliwym względem, produkcję prowadzimy w higienicznych warunkach, a gotowe produkty pakujemy w taki sposób, by nie narazić ich na jakiekolwiek zabrudzenia. W ten sposób będą one w pełni bezpieczne.

Produkowane przez EMPAC opakowania wielkogabarytowe pozwalają na łatwy transport i magazynowanie wielu półproduktów oraz produktów końcowych w odpowiednich warunkach.